שתף קטע נבחר

נבטים ללא הפסקה

בסיס חיל האוויר נבטים יכפיל בשנים הקרובות את שטחו. בהשקעה של 200 מיליון שקל, יקלוט הבסיס עשרות מטוסים ומאות משפחות של אנשי קבע. בצומת הנגב תוקם עיר בה"דים, שיועברו אליה מצריפין

עוד לפני שמונה-תשע שנים דיברו בחיל-האוויר על סגירתו של שדה-התעופה הצבאי נבטים בדרום. במקרה הטוב, אמרו אז, יהפוך הבסיס לבית-ספר טכני חדש. מפקד הבסיס באותו זמן, עמוס ידלין – אז אל"מ צעיר והיום אלוף – נאבק בכל כוחו נגד התוכנית. למרבה המזל, מסע השכנוע שלו הועיל וסגירת הבסיס נדחתה.

 

ולא סתם נדחתה. מי שנכנס כיום לבסיס בנבטים מרגיש שהוא נכנס למתחם של נתב"ג 2000 – לפחות. מכוניות של קבלנים חוצות את הכבישים העמוסים, מפות תכנון נפרשות בכל מקום, המוני חיילים ואזרחים נעים מכאן לשם, והכל על רקע נהמות מנועי מטוסי הקרב הרבים שנוחתים וממריאים בזה אחר זה ממסלולי הבסיס.

 

בסיס יקלוט בסיס

 

מהפכה – זה מה שקורה בימים אלה בבסיס נבטים. יותר נכון, ראשיתה של מהפכה. הבסיס הקטן והכמעט-נשכח הזה עובר בימים אלה מתיחת-פנים רצינית, לאחר שהוחלט להעביר אליו את טייסות העיט, שהיו עד כה בבסיס רמון, כדי לפנות מקום למטוסי הסופה הגדולים הזקוקים למתקני האיחסון הגדולים של שדה רמון.

 

המשמעות מבחינת נבטים היתה: תנופת בינוי עצומה וקליטה מהירה של מאות טייסים, אנשי צוות טכני, טכנאים ואזרחים עובדי צה"ל, שהגיעו לבסיס והסתערו עליו. הם בנו סככות למטוסים, בונקרים לתחמושת ועשרות יחידות דיור למגורי צוות אוויר. יותר מ-200 מיליון שקל זרמו אל הבסיס הזה בשנתיים האחרונות, במבצע מזורז שכבר מזמן לא ראו כמוהו בחיל האוויר.

 

אבל זו, כאמור, רק ההתחלה. ברגע שיסתיים השלב הראשון של קליטת טייסות העיט, יחל שלב ב' הגדול: קליטתו של בסיס חיל האוויר, הממוקם כיום סמוך לנתב"ג. מדובר בבסיס ענק, שבו פועלות שתי טייסות קרנף (הרקולס), טייסת בואינג, טייסת "גולף סטרים" ("נחשון") ויחידות מודיעין וחילוץ אווירי.

 

גודלו של הבסיס בנבטים יוכפל בעקבות המעבר הזה, כיוון שחלק גדול מהתחזוקה של המטוסים הגדולים, שבוצעה בנתב"ג על-ידי חברות אזרחיות, תועתק לדרום. המשמעות היא הקמת מפעלים ובתי-מלאכה שייתנו שירותי תחזוקה.

 

שכנות טובה

 

700 המשפחות של צוותי האוויר שיתגוררו בבסיס ומאות משפחות נוספות של אנשי-קבע, שלא יתגוררו בבסיס, ייתנו זריקת מרץ ליישובי הנגב הסמוכים: ערד, דימונה, באר-שבע, מיתר, להבים ועומר. "בעוד חמש שנים, כשתגיע לכאן לביקור, לא תכיר את המקום", מבטיח מפקד הבסיס, אל"מ ארז.

 

בנבטים מקפידים לשמור על קשרים טובים עם השכנים. ראשי השבטים הבדואים הסמוכים מתארחים בבסיס בחגים, ומפקד הבסיס מוזמן לביקורי שכנים בחגי האיסלאם.

 

אבל עיקר המאמץ החברתי מופנה אל השכנה מדרום-מערב, דימונה. טייסים צעירים מהבסיס חונכים על בסיס קבוע בני נוער מדימונה. בית-הספר "פריקלאס", המכשיר בני נוער למקצועות הכימיה, נהנה מביקורי הדרכה וסיוע של טייסי הבסיס. פעם בשנה מתקיים "יום קהילה", שבו כמעט כל הבסיס נסגר לפעילות שוטפת ויוצא לסייע בערים השכנות, בשיפוץ גן-ילדים או מעון-קשישים, לדוגמה.

 

"יש כאן מה שנקרא 'רוח נבטים', שזו מעין אמונה כזאת: בגלל הריחוק ממרכז הארץ והאופי המיוחד של הבסיס הזה יש בו רוח-צוות שכמעט אין כמותה בבסיסים אחרים. רוח נבטים זו תחושת השותפות שיש בבסיס, עזרה בין היחידות השונות. זו האווירה שנוצרת בבסיס קטן ואינטימי, שבו כולם מכירים את כולם. אני מקווה שהרוח הזאת תישאר גם כשהבסיס יגדל ויכפיל את עצמו", אומר אל"מ ארז.

 

עיר בה"דים חדשה

 

"מבצע נבטים" הוא חלק מתוכנית גדולה יותר של צה"ל. בהנחיית ראש הממשלה, אריאל שרון, שלו סימפטיה גדולה לנגב, החלו במערכת הביטחון לקדם את התוכניות להערבת הבסיסים הגדולים דרומה. הפרוייקט הגדול והראשון של צה"ל צפוי לקום בצומת הנגב, שם הונחה לפני חודשיים אבן-פינה לעיר הבה"דים. בסיסי ההדרכה ממחנה צריפין שיפונו ממרכז הארץ יועברו לעיר החדשה שתוקם על שטח של 200 אלף מ"ר.

 

בעיר ייבנו, מלבד מחנות מודרניים, גם שכונות מגורים לאנשי הקבע, בתי-ספר, גני-ילדים, סניפי בנק דואר וגם מכללה טכנולוגית. על פי התוכניות העיר החדשה אמורה להתחבר למרכז באמצעות רכבת חדישה שתיחנך בעוד חמש שנים.

 

לצד עיר הבה"דים, מתכננים באגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה, להקים את המטבח המרכזי של צה"ל שיספק כ-100 אלף ארוחות ביום. בדרום מפתחים ציפיות גבוהות לקראת הפרוייקטים החדשים, הצפויים להביא לפריחה אמיתית של היישובים. אלה אמורים לקלוט מאות אנשי-קבע. כבר בימים אלה שוקדים על קידום תוכניות המיתאר.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דודו בכר
בסיס נבטים. מקפידים לשמור על קשרים טובים עם השכנים (אילוסטרציה)
צילום: דודו בכר
מומלצים