שתף קטע נבחר

מנהיגים סופדים לילצין: "מגן הדמוקרטיה"

כיצד ייזכר נשיא רוסיה לשעבר, בוריס ילצין? מכריו ועמיתיו מספרים על אדם בעל אישיות ססגונית, שידע להיות חבר אמת. שעתו היפה ביותר תיזכר כזו שבה עלה על טנק במוסקבה וסחף המונים בנסיון למנוע הפיכה נגד גורבצ'וב. אחרים יזכרו דווקא את הרגלי השתייה, את המשבר עם צ'צ'ניה והשחיתות

מנהיגי העולם ספדו הלילה (יום ג') לנשיא רוסיה לשעבר, בוריס ילצין, שהלך אתמול לעולמו. עמיתיו לשעבר אמרו כי יזכרו אותו כלוחם אמיץ בתקופה שלאחר נפילת ברית המועצות וסוף המלחמה הקרה, וסיפרו על אישיותיו הסוחפת.

 

נשיא ארצות הברית לשעבר, ביל קלינטון, אמר כי ילצין האמין שדמוקרטיה היא הדרך היחידה להשיב לרוסיה את חוסנה בעידן הפוסט-קומוניסטי. לדבריו, הנשיא לשעבר פעל במרץ להשגת מטרה זו, גם על חשבון בריאותו. "הגורל העניק לו תקופה קשה למשול בה, אך ההיסטוריה תהיה אדיבה אליו שכן הפגין אומץ בנושאים החשובים של שלום, חירות וקידמה", אמר קלינטון בהודעה משותפת עם רעייתו, הסנאטורית הילארי קלינטון.

 


נואם על הטנק. בוריס ילצין (צילום: איי.פי)

 

נשיא ארצות הברית המכהן, ג'ורג' בוש, אמר כי ילצין הוא "דמות היסטורית ששירת את ארצו בתקופה של שינוי משמעותי". גם מזכירת המדינה האמריקנית, קונדוליזה רייס, פרסמה הצהרה לפיה "ילצין הוביל את ארצו לתקופה שבה יכלו הרוסים לדבר בחופשיות ולבחור את מנהיגיהם".  

 

עלה על בריקדות 

ילצין נזכר כמי שטיפס על טנק מחוץ לבניין הפרלמנט במוסקבה באוגוסט 1991, בנסיון למנוע הפיכה נגד הנשיא ד-אז, מיכאיל גורב'צוב - וקנה לעצמו מעמד בינלאומי של מגן הדמוקרטיה. ילצין הקיף אז, לצד עשרות אלפי מפגינים, את בניין הפרלמנט במשך שלושה ימים כדי למנוע את ההפיכה שלבסוף לא מומשה. המפגינים עלו על בריקדות, וחסמו את דרכי הגישה לבניין באוטובוסים וכלי רכב נוספים.

 

במה שנחשבת אולי לשעתו היפה ביותר של ילצין, קרא לרוסים להתנגד לקיצונים שניסו לתפוס את השלטון, ותבע מהצבא שלא לפתוח באש נגד בני עמו. "החונטה שתפסה את השלטון לא תבחל בשום אמצעי כדי להחזיק בכיסאה", אמר ילצין לכ-150 אלף התומכים. "הם מבינים כי המצב הגיע לנקודה שבה אם הם יפסידו, הם יאבדו לא רק את כיסאותיהם אלא גם ישבו על ספסל הנאשמים".

 

נאומו של ילצין נמשך עשר דקות בלבד, כיוון שלטענתו היו על גגות הבתים הסמוכים צלפים, אולם עבור אלפי המפגינים היה בכך די כדי לכבוש את אמונם. גם אנשי הצבא השתכנעו שעליהם לסרב לפקודות לדכא את הפעילים. כך הפך ילצין לאישיות הפוליטית החשובה ביותר בארצו, בעוד שגורבצ'וב התקשה לבסס את סמכותו מחדש.

 

תואר "מגן הדמוקרטיה" איבד מעט מערכו כאשר רק 14 חודשים מאוחר יותר שלח ילצין טנקים כנגד מתנגדיו. הוא הוטל בספק שנית, כאשר שלח כוחות צבא לתוך צ'צ'ניה ב-1994. 

 

תקופת כהונתו של ילצין אופיינה במצב כלכלי הולך ומחמיר: אינפלציה, פיחות חד ברובל, ירידה ברמת החיים - כשליש מהתושבים חיו מתחת לקו העוני - פשע ושחיתות הקשורה למאפיה הרוסית.

 

אישיות כריזמטית - אך שנויה במחלוקת

"אף על פי שלעיתים היינו חלוקים מאוד בדעותינו, ניסינו שנינו לעשות את הדבר הנכון והטוב לארצנו", כתב נשיא ברית המועצות לשעבר, מיכאיל גורבצ'וב, במכתב לאלמנתו של ילצין.

 

ראש ממשלת בריטניה לשעבר, ג'ון מייג'ור, אמר בראיון לתאגיד השידור הבריטי כי "הוא יכול היה להיות מושפע ממצבי רוח - אך כשהוא היה חבר, היה חבר לכל החיים". לדבריו, "אני חושב שפועלו המופלא בהשגת הדמוקרטיה הוא מה שייזכר, כאשר אנשים ישכחו את המצוקות הכלכליות ועניינים הקשורים להרגלי השתייה שלו".

 

תקרית שבה השאיר ילצין את חותמו קשורה אף היא לשתיית אלכוהול, כאשר ניצב על מדרגות בניין העירייה בברלין ב-1994, דחק את המנצח של תזמורת המשטרה והחל לנצח על המוזיקאים לאחר ששתה. קנצלרית גרמניה, אנגלה מרקל, אמרה כי "ילצין היה לוחם למען הדמוקרטיה וידיד אמיתי של גרמניה".

 

ראש ממשלת קנדה לשעבר, ז'אן קרטיין, סיפר כי ילצין היה "מצחיק ומבדר, וחילק הערות למנהיגים שהוא אהב, וגם לאלה שלא אהב".  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נפרדים מילצין
צילום: איי אף פי
היסטוריה אדיבה. קלינטון
עטיפת הספר
הוביל לחירות. רייס
צילום: חיים צח
צילום: שאול גולן
לטובת המדינה. גורבצ'וב
צילום: שאול גולן
מומלצים